Londen 2012: De Olympische fakkeltocht en Prometheus

Londen 2012: De Olympische fakkeltocht en Prometheus

English version, follow the link under the article

(Vrij vertaald René Voogt)

Londen is klaar voor de Olympische Zomerspelen van 2012, de Olympische fakkeltocht zal beginnen op 18 mei 2012. Deze ceremoniële gebeurtenis, waarbij mensen uit alle lagen van de bevolking de Olympische fakkel door het gastland dragen, is zeer symbolisch voor degenen die deze Olympische tradities begonnen.

In de Griekse mythologie, was de oorspronkelijke “fakkeldrager” Prometheus, de Titan die het vuur van de Goden stal om het aan de mensheid te geven. Vuur werd door Ouden als een klein vonkje van de Zon gezien, en werd beschouwd als de fysieke manifestatie van een Godheid (Zonaanbidding). Door het brengen van het vuur aan de mensheid, stelde Prometheus de mens in staat om deel te nemen in “alle Goddelijke dingen”, en stond het zelfs toe ernaar te streven om zelf Goden te worden. Om deze reden wordt Prometheus in het bijzonder vereerd in geheime genootschappen, zoals zijn mythe de ultieme belichaming van de filosofie is en de doelstellingen van de mysterie scholen: de beklimming naar Goddelijkheid en onsterfelijkheid door de mens haar eigen middelen.

Prometheus die de fakkel draagt

In de esoterische leringen, staat de handeling van het “dragen van de fakkel” symbolisch voor het bewustzijn van de mens zijn eigen “Goddelijke vonk” en representeert zijn aspiratie om “één van de Goden” te worden. Dit is de verborgen, kernfilosofie van de elite van de wereld, die sterk beïnvloed wordt door de hermetische leer van de vrijmetselarij, de rozenkruisers en het illuminisme. Om deze reden is Prometheus zijn “Fakkel van Verlichting” vaak te vinden in de symboliek van de occulte elite.

De Prometheus fontein bij het Rockefeller Center. Achter de fontein staat geschreven: “Prometheus, leraar van elke kunst, die het vuur bracht dat aan stervelingen bewezen heeft een middel te zijn voor het machtige einde”. Lees het volledige artikel van Vigilant Citizen: Sinistere Plaatsen – Het Rockefeller Centrum.

Waarschijnlijk de bekendste fakkeldrager in de wereld, was het Vrijheidsbeeld dat gegeven werd aan de Verenigde Staten door vrijmetselaars van de Franse “Grand Orient tempel”.

Een hand die een fakkel draagt aan de top van de piramide bovenop de Centrale Bibliotheek van Los Angeles (volledige artikel over de bibliotheek hier)

De mythe van Prometheus, is in vele opzichten, vergelijkbaar met de mythe van Lucifer – wiens naam Latijns is voor “Lichtdrager”. Toen Lucifer uit de hemel viel naar het aardse rijk – bracht hij “het licht van de Verlichting” met zich mee – hij wordt in de occulte scholen beschouwd als de “brenger van licht”, van de Morgenster, van intellectualisme en verlichting.

Daar de fakkel van Verlichting het belangrijkste symbool van de filosofie van de elite is, is het nogal verrassend om het prominent terug te vinden in een rituele opening van ’s werelds grootse sportevenement?

De Olympische Spelen

De eerste Olympische fakkeltocht

De eerste Fakkeltocht met de Olympische fakkel werd gehouden tijdens de Olympische Spelen van Berlijn in 1936, tijdens het nazi-regime. Ondanks het feit dat Hitler maçonnieke organisaties verbannen had van Duitsland (hij identificeerde hen als dienaren van de Joden), werd zijn regime toch geïnspireerd en diep doordrongen door geheime genootschappen. Hij had een groot respect voor de symboliek en de grondwet van geheime genootschappen.

“Alle veronderstelde gruwelen, de skeletten en dode hoofden, de kisten en de mysteries, zijn een gruwelbeeld voor kinderen. Maar er is één gevaarlijk element en dat is het element dat ik gekopieerd heb van hen. Ze vormen een soort priesterlijke adel. Zij hebben een esoterische doctrine ontwikkeld die niet alleen geformuleerd werd, maar werd bijgebracht door de symbolen en mysteries in de graden van inwijding. De hiërarchische structuur en de inwijding door middel van symbolische riten, dat wil zeggen, niet door de belasting van hersenen, maar door te werken aan de verbeelding door middel van magie en de symbolen van een cult, dit alles kent een gevaarlijk element, en het element heb ik overgenomen. Zie je niet dat onze partij uit deze hoedanigheid moet bestaan …? Een Order, dat is, wat het moet zijn – een Order, de hiërarchisch Orde van een seculiere priester … onszelf of de vrijmetselarij of de kerk – er is ruimte voor één van de drie en niet meer … We zijn de sterkste van de drie en we zullen ons ontdoen van de andere twee”.
– Hermann Rauschning, “Hitler Speaks”

De nazi-partij werd sterk beïnvloed door de Germaanse mystiek. Verschillende leden van de Partij maakten deel uit van de “Thule Genootschap“ – een occult geheim genootschap gevestigd in München. Ondanks haar uiterlijke verschillen met andere geheime genootschappen zoals de Vrijmetselarij, is aan het eind van de dag, als alles gezegd en gedaan is, de diepste leringen van deze genootschap vrijwel het zelfde.

Aangezien “occulte geesten hetzelfde denken” werd de fakkelloop een deel van de Olympische traditie. Dus, om de twee jaar, verzamelen verschillende landen zich voor het vieren en het doorgeven van de Toorts van Prometheus, die alleen ontstoken kan worden door de uiteindelijke bron: de Zon – het symbool van de Godheid.

Aangezien de meeste mensen die helpen bij deze fakkel tocht – met inbegrip van de fakkel dragers zelf – niets weten over de occulte betekenis van het evenement, en blijft het dragen van de Olympische fakkel een prachtig voorbeeld van de rituelen en de filosofie van de elite die gevierd wordt ten overstaan ??van een stomverbaasd publiek . Klappend en juichend voor hun “lokale licht-drager” Lucifer, viert de massa feest, en nogmaals, door de omvang van hun eigen onwetendheid.

Andere Illuminati symbolen tijdens de Olympische Spelen van 2012:

Binnenin het Olympisch stadion, piramide`s met verlichte sluitstenen …

Mascottes met één Oog …

Hier een recent artikel van de BBC dat de viering van de fakkeltocht en een deel van haar geschiedenis beschrijft:

Londen 2012: Wat is de Olympische fakkeltocht?

“Het is uiterst spannend om te doen”, zegt Philip Barker.

De Olympische historicus en auteur heeft een brok in de keel alleen al door de herinneringen aan het lopen, met de Fakkel in zijn hand geklemd, hoog in de bergen boven Taygetos Sparta, Griekenland.

Hij was onderdeel van de fakkeltocht, een door de mens-uitgevoerde prestatie loop, en de vlam op zijn reis droeg van de bron, Olympia, naar de spelen van Atlanta in 1996.

Vanaf 18 mei 2012 zal de Olympische fakkeltocht een Tour door de UK maken in de aanloop naar de Spelen in Londen – gedurende 70 dagen, door circa 8.000 fakkeldragers.

De organisatoren zeggen dat 95% van de bevolking van het land zich binnen een uur van de route moeten bevinden, die eindigen zal met de ontsteking van de ketel tijdens de openingsceremonie in het Olympisch stadion, Stratford.

Ze hopen dat de emotie`s die gevoeld zullen worden door Philip Barker, door de natie en het publiek langs de route gedeeld zullen worden.

Maar hoe kwamen de Olympische Spelen aan dit bijna “sekte-achtige” idee van het volgen van een vlam?

De perceptie van de fakkelloop is, dat het een hedendaagse her-uitvoering van een Oude Griekse traditie is.

In werkelijkheid, is het enkel maar een fenomeen van de moderne Olympische Spelen, dat begonnen is tijdens de Zomerspelen van 1936 in Berlijn, en de Winterspelen in Oslo in 1952.

Maar het idee vind zijn wortels in een mengelmoes van de Griekse mythen, uit de 5de-6de eeuw v.Chr.

De verhalen met betrekking op Prometheus. Hij was een Titan en “vriend van de mens” die het vuur stal, een heilig element, vermomd in een narthex stengel (een soort gigantische venkel) van Zeus, de vader van de Goden, die het aan de stervelingen gaf.

De vlam werd ontstoken door zonlicht – met back-up vlammen van eerdere dagen voor het geval dat het bewolkt zou zijn

De Oude Grieken hadden Lampadedromia – fakkeltocht races – waarbij het winnende team een heilige vlam ontstak, mogelijk als een onderdeel voor de cult aanbidding van Prometheus en zijn strijd met de Goden om de kennis aan de stervelingen te geven. De moderne tocht is een knipoog naar het ontsteken van vuur door Vestaalse Maagden wat afkomstig is uit de Romeinse beschaving.

Het roept ook de levenskracht van “Godsvrede” op, een vrede die verklaard werd door de Oude Grieken in de maanden voor de Olympische Spelen en rondverteld werd door lopers die door het hele land reisden.

Zoals de classicistische Cressida Ryan van de Universiteit van Oxford zegt: “Het is een mengelmoes van delen uit de mythologie”.

“Het eens zijn over de feiten maakt in feite niet echt uit, het is te lang geleden om het te kunnen weten. Vandaag wordt het gebruikt als een kracht voor het goede – iemand nam het idee en gaf er een (eigen) draai aan”.

De eerste Olympische vlam branden op de Amsterdamse Spelen van 1928, maar het duurde tot aan 1936 dat de loop met een Fakkel zijn vorm kreeg onder het nazi-regime en sport organisator Carl Diem.

Een vlam werd ontstoken in Olympia met behulp van de Zon en een parabolische spiegel, waarna het naar het Berlijnse stadion vervoerd werd door lopers die door Bulgarije, Joegoslavië, Hongarije, Oostenrijk en Tsjecho-Slowakije trokken – landen die later onder de nazi-overheersing zouden vallen.

Vuur was het symbool van het regime van Hitler, en de fakkeltochten waren een kenmerk. Het leiderschap had tot doel om een directe link te trekken terug naar de Oude beschaving. Zoals Ryan vertelt: “Wilden ze een symbolische brug slaan tussen het Oude Griekenland en het moderne Duitsland. En licht is een symbool van zuiverheid – het heldere, witte, zuivere, prachtige licht van de Oude Grieken was iets dat meespeelde in de Arische mythe”.

Adolf Hitler`s filmmaker Leni Riefenstahl gijzelde de mythe, voor het documenteren van het evenement van haar film “Olympia 1938”.

Naoorlogs, voor de Olympische Spelen van 1948 in Londen, omarmden de organisatoren het idee van de fakkeltocht. En ondanks de sobere tijden, werd de fakkel bedolven onder een enorme drukte langs de route.

Sindsdien, genoot de fakkel veelal van een Gouden Oude tijd, om de vier, en later, om de twee jaar, veranderde het design met de trends van elk decennium bij elke Olympische gaststad.

De tocht kreeg soms een thema mee – Rome 1960: De Oude Tocht; Mexico City ’68: de Tocht naar de Nieuwe Wereld; Seoul ’88: harmonie en vooruitgang.

De wijze van vervoer zijn steeds vreemder geworden – op de ski’s, Oslo 1952; Sneeuwscooter, Calgary ’88, en een ski-springer, Lillehammer ’94.

De fakkel reisde over het water met zwemmers, in Veracruz, Mexico, ’68 en in Marseille, Frankrijk Grenoble ’68, als ook onderwater bij het Grote Rif van Sydney in 2000.

De Fakkel ging door de lucht – aan boord van de Concorde, Albertville ’92; via de satelliet, Montreal ’76; via parachute, Lillehammer ’94. En de fakkel, zonder vlam, was zelfs de ruimte in, twee keer, voorafgaand aan Atlanta ’96 en Sydney in 2000.

Kano’s, stoomboten, wagons, paarden, kamelen en vele sporters en beroemdheden hebben daarbij ook hun rol gespeeld.

Er werden ook protesten aan getekend, hoofdzakelijk door pro-Tibetaanse en mensenrechten activisten in vele landen toen ze geflankeerd werden door Chinese lijfwachten tijdens hun tour-rond-de-wereld komende vanuit Beijing in 2008.

En ten minste tot aan de `50er jaren, was het eerder een seksistische Fakkel – er mochten geen vrouwen aan deelnemen.

Blijkbaar is de vlam ook soms per ongeluk onderweg gedoofd, “vaker dan ze toe willen geven”, zegt Barker.

In geval van een dergelijke gebeurtenis, kan die opnieuw worden ontstoken met speciale back-up vlammen uit Olympia die met de loop meegedragen worden, vaak in de stijl van mijnwerkers lampen.

Zou een bewolkte dag een bedreiging vormen voor de ceremonie wanneer vrouwen de vlam ontsteken doormiddel van de zon in Olympia, dan worden er ook een reeks vlammen als reserve gehouden uit “oefen sessies” van de dagen voorafgaand aan het televisie evenement. De fakkel om de ketel te ontsteken werd gebruikt door sport legendes zoals Muhammad Ali, door atleet Li Ning hangend aan draden, door de Paralympische boogschutter Antonio Rebollo en als vuur te midden van water door hardloper Cathy Freeman.

Met de klok mee vanaf linksboven: Mohammed Ali, Salt Lake City, 2002; Li Ning, Peking, 2008; Cathy Freeman, Sydney, 2000; en Antonio Rebollo, Barcelona, 1992; gebruikten de fakkel om de ketel mee te ontsteken

Het maakt allemaal deel uit van de maskerade waarvan Olympisch-georiënteerde historici zeggen dat het, het enthousiasme verhoogt voor een positief sportevenement, vaak voor de mensen die zelf niet bij de spelen kunnen zijn.

De stichter grondlegger van de moderne Olympische beweging, Pierre de Coubertin hoopte dat de Olympische fakkel “zijn weg voort zou zetten door de tijdperken, en het de vriendschappelijke verstandhouding tussen de naties zou verhogen, voor het welzijn van een mensheid die steeds enthousiaster, moediger en puurder wordt”.

Dertig Olympiades verder, is voor dragers zoals Barker, de symboliek erg belangrijk.

“Wanneer het uw beurt is om de vlam te dragen, dan denk je aan emotionele gedachten, en denk je aan mensen die mee hebben gedaan aan de Olympische Spelen, Jesse Owens, en grote helden als Steve Redgrave”, zegt hij.

“Je voelt je er een deel van omdat je helpt de vlam naar het stadion te dragen. Het was zeer bijzonder, en zeer emotioneel”.

Blijf Waakzaam.

Hier vind u de andere delen uit deze mini serie:
12346

Originele artikel:
http://vigilantcitizen.com/vigilantreport/london-2012-the-olympic-torch-relay-and-prometheus

Bekijk ook dit artikel over de mascotes:
https://rikclay.wordpress.com/2010/10/10/8-london-onthult-griezelig-ogende-mascottes-voor-olympische-spelen-2012/

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

3 reacties op Londen 2012: De Olympische fakkeltocht en Prometheus

  1. dswdsd zegt:

    leuk dat het nu in Londen is

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s